Vi är duktiga på att surfa i mobilen, köpa nya elektroniska prylar och handla på nätet. Men lagstiftningen hänger inte alltid med. Till exempel begränsas möjligheterna till att utveckla olika tjänster. Självklart måste man alltid fundera på hur man ska balansera mellan personlig integritet och nyttan av en tjänst som behöver en viss information men när det gäller nödsamtal till SOS Alarm så tycker jag att det är definitivt OK att dela sin platsinformation med larmcentralen så att ambulansen hittar fram. Detta gäller alltså den platsinformation som skulle kunna hämtas från mobiltelefonens positioneringstjänst. Tyvärr är detta inte tillåtet nu. Lagen hänvisar till integritetsskyddsaspekter och sådana uppgifter anses vara för känsliga.
Nu vill SOS Alarm få en ändring i lagen och jag hoppas att de lyckas med detta. Det skulle kännas tryggare att veta att ambulansen hittar rätt även om jag inte vet var jag exakt befinner mig: någonstans i skogen, mitt i ingenstans på motorvägen eller helt enkelt på ett okänt ställe där man inte har koll på vilken adress man befinner sig. I en stressituation när det oftast är bråttom kan automatisk positionering med hjälp av mobiltelefonen rädda liv.
Jag hoppas att man även kan göra en förändring när det gäller sättet att kontakta SOS Alarm och tillåter att skicka SMS. Ibland kanske kan man inte prata i en nödsituation (t.ex. pågående inbrott eller hot, eller om man inte kan prata p.g.a. skador) och då bör man kunna kontakta SOS Alarm genom SMS. Jag motionerade om detta (se motionen här) men fortfarande är SMS-tjänsten öppen bara för hörsel- och talskadade.